Tippek, szakmai cikkek
2019.05.05 08:20

Burkoló lapok élcsiszolás, élképzés, élmarás

Burkoló lapok élcsiszolás, élképzés, élmarás

Minden, amit a csempe és burkolólap élcsiszolásáról, illetve az élképzésről tudni érdemes

 

Gyakorta felmerülő kérdés, hogy a sarokcsiszolóval vagy akár a csempevágóval történő munkavégzés következtében keletkező vágott élek tökéletesítését hogyan érdemes végezni. A cél értelemszerűen annak elérése, hogy egy gyárilag igényesen megmunkált élhez lehetőleg minél inkább hasonlítson a végeredmény. Rövid cikkünkben a csempék és burkolólapok élcsiszolásáról, valamint az élképzésről írunk pár szót.

Csempék élcsiszolása

Amikor csempevágóval ill. gyémánttárcsával vágást végzünk a csempén, akkor a vágási felület nem hasonlít a gyári élhez. A sarokcsiszoló vagy csempevágó segítségével a vágott éleken való csiszolás látszó élek esetén tehát mindenképpen indokolt annak érdekében, hogy végül egy esztétikusan kimunkált látszó élt kapjunk.

Ehhez a feladathoz rendelkezésre állnak speciális csiszoló gépek, illetve kifejezetten erre a célra kialakított tárcsák is. Mintázatukban ezek a csiszolótárcsák megegyeznek, a fokozatukat tekintve pedig vannak köztük finomabb, illetve durvább megmunkálást lehetővé tevő változatok is. A gyémántszemcsés polírozó használatával akár ki is fényezhető, illetve polírozható maga a felület.

 

Néhány példa:

 

 

Burkolólapok élvágás, élmarás, élcsiszolás, élpolirozás

Burkolólapok kapcsán az egyes lapok szimpla egymásra lapolása esetén a sarok illesztésekor olyan látvány keletkezik, ami egyáltalán nem szép, nem is mutat jól, tehát kezdeni kell vele valamit. Korábban egyébként csakis ezt a módszert alkalmazták a burkolat élek kialakításához, vagyis éleket védő elemeket (élvédőket) nem alkalmaztak, illetve a burkolólapok találkozását sem csiszolták gérbe.

Ezzel szemben, ha a lapokat egyenként munkáljuk meg, vagyis a burkoló lapok hátulján az éleket egész pontosan 45°-ban csiszoljuk be, akkor a végeredmény már nagyságrendekkel jobban fog kinézni. Ez most igen nagy divat lett, az élvédő nélküli sarkok kialakítása. A burkoló lapok élének / hátuljának lecsiszolásával ezen felül megvalósíthatjuk azt is, hogy az éleken kialakuló fuga távolsága hajszálpontosan megegyezzen a többi fuga mérettel.

Erre több lehetőség kínálkozik már:

A vágott mart élek finomításához szintén több lehetőség közül lehet választani:

 

Gyémántszemcsés élcsiszoló hasáb segítségével például remekül oldható meg ez a feladat. A hasábok eltérő szemcsemérettel kaphatók, márvány, gránit, greslap és egyéb burkolatokhoz pedig egyaránt kiválóan használhatók.

 

Az élképzésről

A csempék és burkolólapok éleinek esztétikus és szemre is tetszetős képzése gyakorta jelent kihívást. Most bemutatunk néhány lehetséges megoldást, melyek egytől egyig szemre is tetszetős látványt nyújtanak.

Az első és egyben legegyszerűbben kivitelezhető, valamint költséghatékony módozat a már általunk is tárgyalt élcsiszolás. Szintén gyakori megoldás a fém élek alkalmazása. Ezek a fém élek sokféle stílusban és kivitelben kaphatók, valamint alkalmazhatók beltéri és kültéri felületeken is. A fém éleket előszeretettel használják lépcsők, zuhanyzók és egyéb felületek kapcsán, mert kifejezetten szép megjelenést képesek biztosítani.

Élképzéshez szintén alkalmasak az úgynevezett díszlécek is, melyek általában vékonyak és dekoratívak, ennek köszönhetően jól mutatnak a különféle csempe típusok közötti átmeneteknél.

Az élképzéshez természetesen használhatók gépek is, mint például a Raimondi BI-BULL DOG, ami a megmunkálni kívánt anyag méretéhez igazítva többféle vágási hosszban, vágási vastagsággal és teljesítménnyel áll rendelkezésre.

Élek kialakításához használhatjuk azokat az élvágó, élmaró adaptereket, melyek gyémántárcsa és gyémánt profilmaró tárcsa segítségével alakítja ki a kívánt élformát.

Kiváló segítséget jelent a profilmaró adapterek használata, mely különböző szemcse finomsággal lehet megvásárolni, ezzel külső és belső éleket lehet kidolgozni. Látszó élek esetén ezt gyémánt polírozó tárcsákkal lehet finomítani és fényezni.

Kisebb mennyiségű él kialakításánál használhatjuk az egyszerűbb módszert, mikor gyémánttárcsával, vagy gyémánt maró csiszolótárcsa segítségével nagyoljuk ki a burkolólap élét, és  gyémántszemcsés csiszoló polírozó segítségével tudjuk ezt finomítani.

 

Ingyenes szállítás 30.000 Ft-tól!