Tippek, szakmai cikkek
2019.05.05 09:55

Gyémánttárcsák száraz és vizes vágáshoz

Gyémánttárcsák száraz és vizes vágáshoz

Általános, vagy speciális építőipari anyagok, csempék vágásához keresünk megfelelő gyémánttárcsát? Lehetőleg olyat, ami hatékony munkát tesz lehetővé megfelelő ár/érték arányban? Rövid bejegyzésünkben a száraz vágáshoz és vizes vágáshoz egyaránt használható gyémánttárcsákat mutatjuk be.

A gyémánttárcsák felépítése

A gyémánttárcsákon egyfajta hordozó testként egy alaplemez funkcionál, amelyre felkerülnek maguk a gyémánt szegmensek. Értelemszerűen a nagyobb igénybevételt és a precíz munkavégzést elősegítendő az alaplemezeknek kellőképpen edzett és felköszörült acélból kell készülniük. Az alaplemezre az alkalmazási területtől függően eltérő módszerekkel rögzíthetők a szegmensek, vagy a gyémántszemcsék.

A rögzítés történhet szinterezéssel, lézer hegesztéssel, keményforrasztással, vagy vákumos forrasztással is. A vágási teljesítmény egyébiránt nem a szegmensek rögzítésétől függ, hanem csakis a gyémánt és a kötés minőségének a függvénye.

 

Hogyan működnek a gyémánttárcsák?

A gyémánttárcsák működésére nem is a vágás a legjobb szó, sokkal inkább az őrlés. Magát az őrlési munkát a rajta megtalálható gyémánt kristályok végzik el. Ahogyan a tárcsa folyamatosan dolgozik előre az anyagban, a felületén megtalálható kristályok szép finomra őrlik azt.

Sajnos ezek a kristályok sem örök életűek, több ezer vágott anyag megmunkálását követően az erős hatásnak kitett gyémántok megrepednek és töredeznek. Ezzel párhuzamosan a gyémánt kristályok tartásáért felelős mátrix is ​​elhasználódik szép lassan. Végül a gyémántkristály teljes mértékben felbomlik, a maradványai pedig az általa felőrölt anyaggal együtt az enyészeté lesznek.

Az egyes gyémánt kristályok elhasználódásával az őket tartalmazó fémkötés is megbomlik, ez a ciklus pedig egészen addig folytatódik, amíg a szegmens összes gyémánt- és fémkötés-szakasza eltűnik. Amikor ez bekövetkezik, a tárcsa már nem dolgozik megfelelően.

 

Gyémánttárcsák száraz és vizes vágáshoz

A gyémánttárcsát mindig célszerű a vágni kívánt anyag szerint megválasztani. Általánosságban egyaránt alkalmazhatók száraz, illetve vizes vágáshoz is. Száraz vágás esetén számolni kell a munka során fellépő nagyobb hőtermeléssel, itt a tárcsa túlzott felmelegedés esetén vetemedhet, míg a vizes vágásra alkalmas gépeken való használattal meghosszabbítható az élettartamuk.

Normál építőipari anyagok vágása előtt a vegyes használatra javasolt gyémánttárcsák kínálják a megfelelő alternatívát. Mivel a tárcsák kötőanyaga eltérő matériák egymás utáni vágására lett kiképezve, így a használat során is célszerű törekedni a változatosságra.

Ne kövessük el azt a gyakori hibát, hogy egy univerzális felhasználásra ajánlott tárcsát hosszabb időn át csakis egyfajta anyag vágására alkalmazunk. Ettől a tárcsa idővel csak le fog lassulni, elkopik és élezni szükséges. Ehhez gyémánttárcsa élezéshez alkalmas élező köveket tudunk alkalmazni.

Az olyan koptató anyagok vágásához, mint az aszfalt, puha tégla, samott-tégla vagy a frissbeton, speciálisan erre a célra kialakított gyémánttárcsa választása ajánlott. Szintén egyedi tárcsák alkalmazása javasolt a nagyon kemény matériák vágása során is, márvány gránit, gránit őrleményes lapok.

A kiválasztás során szempont lehet még a vágás minősége is, amit alapvetően a szegmensek formája, alakja, folytonossága határoz meg. A folyamatos élű, zárt gyémántbevonatú tárcsák a csempék, járólapok esztétikus vágásához kiválóan alkalmasak, mert tiszta vágási éllel dolgoznak. 

A lapok, cserepek, és 2-3 cm-es vékony anyagok vágásához a turbótárcsák előnyösek, mivel ezek szintén jobb vágási élt érnek el, ezeknek a tárcsáknak jobb a hűtésük. Míg a szegmenses tárcsák fő sajátossága, hogy nagyobb vágási mélységet és hatékonyabb hűtést tesznek lehetővé, ennek köszönhetően vastagabb anyagok kapcsán könnyebb velük a munka.

 

Gyémántárcsákat az alábbiak szerint csoportosítottuk áruházunkban:

 

Ingyenes szállítás 30.000 Ft-tól!