Tippek, szakmai cikkek
2019.06.10 08:23

Csempevágó használata és választása helyesen

Csempevágó használata és választása helyesen

Útmutató a csempevágók választásához és használatához

 

Akár saját célra otthonunkban, akár a munkánk során szeretnénk a különféle színes és változatos kerámia lapokból és burkoló lapokból szemre is tetszetős, dekoratív padlót vagy burkolatot létrehozni, ahhoz a lapok precíz lerakása mellett bizonyos esetekben azok vágását is meg kell oldanunk. Ehhez a feladathoz mindenképp szükségünk lesz egy megfelelő csempevágó szerszámra, aminek a használatát is érdemes elsajátítani valamilyen útmutató vagy egy kedves, hozzáértő ismerős segítségével. Üzletünkben ill. webáruházunkban széles választékot biztosítunk.

 

 

Hogy számunkra melyik csempevágó jelent optimális megoldást, az függ a megmunkálni kívánt lapok nagyságától, azok összetételétől és vastagságától, illetve a végezni kívánt munka mennyiségétől és intenzitásától is. Amennyiben sikerült beszereznünk a munkára megfelelő csempevágót, akkor első körben célszerű alaposabban megismerkednünk vele, illetve elsajátítani annak használatát.

A szükséges csempevágók közül több szempont szerint is lehet választani áruházunkban:

 

Útmutató a csempevágó választása és használatához

Amennyiben nem vagyunk túlzottan gyakorlottak a csempevágók használatában, vagy csak meglehetősen régen volt már ilyen eszköz a kezünkben, akkor érdemes a készülék használatát néhány leselejtezni kívánt vagy akár törött csempe darabon elsajátítanunk. Fontos észben tartanunk azt is, hogy a készülék csakis a csempék vágása és törése kapcsán nyújt segítséget, másra semmiképpen se próbáljuk meg használni. A mai trend szerint elérhető burkolólapok vágására, a csak barkács célra kapható olcsó csempevágók szinte kivétel nélkül használhatatlanok, ezért ha szép és jó munkát szeretnénk végezni érdemes drágább és jó minőségű csempevágót választani.

Érdemes ügyelnünk a vágás következtében keletkezett élekre, amelyek ugyanúgy balesetveszélyesek, hiszen csúnya sebet ejthetnek a bőrünkön. Emellett a készüléket kizárólag sima és szilárd felületen alkalmazzuk.

Amikor pedig befejeztük a munkát, akkor a csempevágó számára keressünk egy száraz és biztonságos helyet, ahol nyugodtan tárolhatjuk azt, és a gyermekek sem férnek hozzá.

 

Hogyan vágjunk a készülékkel?

Első körben célszerű a vágás helyét pontosan megjelölnünk a csempelapon. Ezután úgy érdemes a csempét az ütközőkhöz fektetnünk, hogy a ceruzával rajzolt vonal pontosan a vágóél alá kerüljön. 

A csempét tartsuk jó szorosan, és aztán a jelölt vonal mentén vágjuk végig a vágókerékkel magát a felületet. A vágó mozgást a kar hátulról-előre történő húzásával, ill. tolásával tudjuk megtenni. A karcolást egyenletes erővel és sebességgel végezzük.

Bizonyos burkolatok esetén, ezt a mozdulatot többször is el kell majd végeznünk. Mindig figyeljünk a vágás folyamán, hogy az egyenletes és megfelelő erővel történjen, mert csak ebben az esetben roppan el tökéletesen a burkolólap.

Roppantásnál is figyelembe kell venni a burkolólap tulajdonságait, szinte minden burkolólapot más és más erővel kell elroppantani / eltörni.

 

Hogyan érdemes karbantartanunk a vásárolt csempevágó eszközt?

Talán nem is kell hosszasan részleteznünk, hogy az általunk megvásárolt csempevágó eszköz rendszeres és megfelelő karbantartásával milyen nagy mértékben tudjuk megnövelni annak várható élettartamát és használhatóságát.

Amennyiben a készüléket rendszeresen használjuk, akkor annak vezetősíneit, illetve a fúró részét nem feltétlenül szükséges lekezelni, tisztán tartani. Ellenben, ha huzamosabb ideig nem vesszük igénybe a csempevágót, akkor viszont mindenképp érdemes rászánnunk az időt, és beolajoznunk, lekezelnünk ezeket a részeket.

Végezetül érdemes még egyszer leszögeznünk, hogy a csempevágó eszköz egyáltalán nem játékszer. A tárolásánál mindenképp érdemes arra figyelni, hogy gyermekek semmi esetre se tudjanak hozzáférni. A használatánál pedig mindig gondosan és körültekintően járjunk el, minél inkább csökkentve ezzel a balesetek veszélyét.

Ezen tanácsokat betartva egy olyan munkaeszközünk lesz, ami hosszú időn át ki fog minket szolgálni.

 

Webáruházunkban több féle csoportosítás szerint választhat csempevágóink közül:

Felhasználás jellege szerint:

 

Illetve választani lehet gyártó ill. típus szerint is:

Profi csempevágó gépek:

Félprofi csempevágó gépek:

 

Ingyenes szállítás 30.000 Ft-tól!